Audio eller video – vad minns man bäst?

Audio eller video – vad minns man bäst?

I lärloop 3 tänker jag jämföra två redovisningsformer, för att se vilken som gör att elever generellt sett minns mest: video eller ljud. Vi håller på med privatekonomi i samhällskursen. Halva klassen får jobba med videoklipp och andra halvan med ljudfiler. De områden som ska redovisas är: spara, låna, försäkringar och bostad. Min förutfattade mening är att den halva av klassen som får se videoklipp kommer att minnas mer än de som bara får höra ljudklipp. Hur kan man då undersöka om det stämmer? Min tanke var att skapa så lika förutsättningar som möjligt för de båda halvklassgrupperna. Upplägget är följande: Alla elever får ett häfte “Privatekonomi och vardagsjuridik”. Varje grupp får dessutom en sammanfattning av sitt område (spara, låna osv) som jag har gjort. Varför? Jo, för att de inte ska missa att ta med väsentlig information i sin redovisning och för att innehållet i gruppernas redovisningar ska vara ungefär detsamma. En avvikelse från likvärdigheten är att videogrupperna får två lektioner mer än audiogrupperna till sina förberedelser. Orsaken är att det förmodligen tar längre tid att göra ett videoklipp än en ljudinspelning.

Redovisningarna ska vara 5 minuter långa, med en maximal avvikelse på 30 sekunder. Om en grupp skulle redovisa 10 minuter och en annan 5, blir förutsättningarna för olika för att man ska kunna jämföra grupperna. Vid redovisningtillfällena sker också ett kunskapstest. En redovisning på 5 minuter följs av ett prov på 30 minuter, som testar vad åhörarna minns. Sedan ytterligare en redovisning och ett prov. På två lektioner hinner man alltså med audiogrupperna. Sedan blir proceduren densamma för videogrupperna. Audioeleverna redovisar bara för andra audioelever och den grupp som har redovisat skriver givetvis inte prov på sin egen redovisning. För att skapa likvärdighet mellan audio- och videogrupperna, har jag delat in halklassgrupperna efter hur eleverna har presterat på tidigare moment i kursen. Alltså ungefär lika många elever som presterat på A-nivå som på C- och E-nivå i de båda halvklassgrupperna.

Så vad kommer resultatet att bli? Det vet jag inte ännu, eftersom bara två av fyra audiogrupper har redovisat. Men en första fingervisning har jag ändå fått. Jag trodde att eleverna efter en redovisning på 5 minuter skulle ha lärt sig ganska mycket. Men flera berättade efter att ha skrivit provet att de inte minns mycket. En elev sa: “Blancolån – det blev bara blankt”. Efter sportlovet kommer videogrupperna att redovisa och det blir intressant att se hur stora skillnaderna är mellan grupperna.

Instruktioner till eleverna:

https://docs.google.com/document/d/1sKL6tSaPzW5o2FGL_EHauU3vf8Vlg-exdpHHXaR-Xgo/edit#

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s